Natuurwerkdag bij De Koppel in Hardenberg

Heel Nederland kan weer meedoen aan de Nationale Natuurwerkdag. Op vrijdag 4 en zaterdag 5 november zijn er in het hele land natuurklussen te doen die bijdragen aan natuurbehoud- en herstel. In De Koppeltuinen in Hardenberg werd donderdag al hard gewerkt.

In de Koppeltuinen bij De Koppel in Hardenberg waren donderdag 26 leerlingen van SBO De Vonder uit Slagharen, al flink aan het klussen. Dit allemaal in het kader van de Nationale Natuurwerkdag. Verdeeld over vier groepjes, mochten de kinderen flink aan het werk. Waaronder ‘boompjes trekken’. Er waren zelfs twee leerlingen die boompjes te pakken hadden, waar wel ruim  1,5 meter wortel aan zat.

Een ander groepje ging bladharken en bloembolletjes planten. Verder was er een groep die langs de heg van de moestuin liep om dit stuk Koppeltuin van onkruid te ontdoen. Groepje nummer vier ging het insectenhotel invullen. Eén leerling kwam met het idee om blad onder het insectenhotel te leggen voor de egels. Al met al zijn de leerlingen zeer enthousiast bezig geweest. De organisatie kijkt tevreden terug op een zeer geslaagde dag.

 

Samen iets doen voor natuur en klimaat op de Natuurwerkdag

Vrijdag 4 en zaterdag 5 november 2022 zijn er in het hele land natuurklussen te doen die bijdragen aan natuurbehoud- en herstel. Zoals wilgen knotten, bollen planten, insectenhotels bouwen, bomen planten en veel andere activiteiten. Elk jaar doen er ruim 15.000 deelnemers mee aan deze landelijke dag in het groen, met meer dan 500 natuurklussen in het hele land.

Biodiversiteit en klimaat 
De biodiversiteit in Europa is op veel plaatsten zorgelijk, maar in Nederland zelfs bijna overal verontrustend. Ongeveer 40% van de soorten in ons land staat op de Rode Lijst. Tegelijkertijd is het beschermen van biodiversiteit en ecosystemen ook van cruciaal belang voor klimaat.

De klussen op de Natuurwerkdag dragen bij aan de leefomgeving van veel (bedreigde) planten en dieren. Een gezonde leefomgeving is belangrijk om effecten van klimaatverandering op te vangen. Gezonde natuur helpt om hittestress te voorkomen en zorgt voor wateropvang in tijdens van extreme regenval. Mede dankzij vrijwilligers kan iedereen blijven genieten van een groene en gezonde leefomgeving.

 

Natuurwerkdag Junior

Buiten is gezond! Na groot succes van vorig jaar, wordt dit jaar de 2e editie van de Natuurwerkdag Junior gehouden. Leerlingen uit de bovenbouw van basisscholen mogen vrijdag 4 november meehelpen in de natuur. Samen met vrijwilligers zetten de leerlingen zich in biodiversiteit in de buurt, door iets te doen voor leefruimte voor de boomkikker, ringslang, een nestelplek voor vogels, een karakteristieke knotbomenrij en nog veel meer.

 

Tineke Eilander, Omroep NOOS
Bron: Natuurwerkdag

 

Gerelateerde berichten